Regelmatig kloppen slachtoffers bij ons aan met de vraag wat hun rechten zijn wanneer zij een verkeersongeval tijdens werk is overkomen. Denk aan de pizzabezorger die in het weekend eten bezorgd. Tijdens dat bezorgen overkomt de bezorger een eenzijdig ongeluk. Hij valt en loopt letsel op. Wie draait er voor deze schade op? Wie is aansprakelijk?
Wat betekent eigenlijk een ‘werkgerelateerd verkeersongeval’? Van een dergelijk verkeersongeval is sprake wanneer een werknemer schade lijdt door een verkeersongeluk dat hem in de uitoefening van zijn werkzaamheden overkomt. Met andere woorden het verkeersongeval vindt dan plaats tijdens het werken.
De hoofdregel is dat de werkgever op grond van artikel 7:658 BW meestal aansprakelijk is voor de schade die de werknemer door een bedrijfsongeval lijdt. Van een klassiek bedrijfsongeval is geen sprake in het voorbeeld van de scooterrijder die tijdens werk komt te vallen. Het gaat in het laatste geval om een ongeval buiten de werkplaats en buiten het bereik van de werkgever. Ook voor dit soort zaken heeft de rechter bepaald dat de werkgever in de meeste gevallen gewoon aansprakelijk is voor al uw schade.
De juridische grondslag in de situatie van de hierboven besproken is dan niet artikel 7:658 BW, zoals bij een normaal bedrijfsongeval, maar artikel 7:611 BW. Dit artikel geeft aan dat werkgevers verplicht zijn zich als een goed werkgever te gedragen. Dit ‘goed werkgeverschap’ brengt volgens de rechter met zich mee dat een werkgever gehouden is te zorgen voor een behoorlijke verzekering van zijn werknemers wiens werkzaamheden ertoe kunnen leiden dat zij schade lijden in het wegverkeer (zie bijvoorbeeld ECLI :NL:HR:2008:BB6175). Dit heet ook wel de verzekeringsplicht van een werkgever. Wie zich niet aan die verplichting houdt, is aansprakelijk voor de schade.
De verzekeringsplicht geldt wanneer een werknemer als:
Vorenstaande geldt niet wanneer sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid.
Werkgever aansprakelijk verkeersongeval?