Een bedrijfsongeval is een ongeval door of tijdens het werk. Denk hierbij aan een bedrijfsongeval op de werkplaats, bouwplaats of in een magazijn. U kunt als werknemer tijdens het werk slachtoffer worden van een bedrijfsongeval (ook wel arbeidsongeval genoemd) en letsel oplopen. Voor uw letselschade kunt u uw werkgever gelukkig aansprakelijk stellen.
Over het algemeen is uw werkgever dan ook aansprakelijk voor het bedrijfsongeval / arbeidsongeval. U doet er wel verstandig aan om een letselschadeadvocaat in de arm te nemen. Hij kan u namelijk deskundig bijstaan in het eisen van uw letselschadevergoeding.
Hieronder sommen wij enkele bedrijfsongeval voorbeelden op:
De wet legt de werkgever een grote zorgplicht op. Dit brengt met zich mee dat uw werkgever er alles maar dan ook echt alles aan moet doen om een bedrijfsongeval op het werk te voorkomen. Uw werkgever is verplicht om zorg te dragen voor een veilige werkomgeving.
Uw werkgever dient bijvoorbeeld:
De meeste werkgevers hebben een aansprakelijkheidsverzekering. U hoeft het daarom niet vervelend te vinden om uw werkgever aansprakelijk te stellen voor het letsel dat u opgelopen hebt. U hebt er namelijk alle belang bij om uw werkgever aansprakelijk te stellen. Vaak hebt u schade die flink kan oplopen. Indien uw werkgever een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, vergoedt deze verzekeraar uw letselschadevergoeding en niet uw werkgever. Maar ook al heeft een werkgever geen aansprakelijkheidsverzekering, dan nog kunt u uw schade op uw werkgever zelf verhalen.
Ook dan is uw werkgever in principe aansprakelijk. U hoeft gelukkig niet uw collega voor uw letselschade aansprakelijk te stellen. Zoals geschreven hebben de meeste werkgevers een aansprakelijkheidsverzekering.
het komt voor dat u voor uw baas in een auto rijdt of dat u voor uw werk moet fietsen. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van een klant of het leveren van een pakket. Ook dan kunt u te maken krijgen met een verkeersongeval. Wie stelt u dan aansprakelijk? Ook in dit soort situaties kunt u gewoon uw werkgever aansprakelijk stellen. Het is overigens niet relevant of u in uw eigen auto rijdt of in de auto van uw baas.
Uw werkgever is op grond van de wet in enkele gevallen zelfs verplicht om een arbeidsongeval bij de Inspectie SZW te melden. Denk hierbij aan een bedrijfsongeval dat geleid heeft tot een ziekenhuisopname. Ook blijvend letsel verplicht de werkgever om het bedrijfsongeval te melden. De inspectie kan beslissen om een onderzoek naar het arbeidsongeval te doen. U kunt ook zelf een melding doen. Dit kan wanneer uw werkgever het bedrijfsongeval niet heeft gemeld terwijl u wel opgenomen bent geweest in het ziekenhuis.
Een bedrijfsongeval met letsel leidt tot letselschade. U heeft daarom recht op een rechtvaardige letselschadevergoeding. U zult zich afvragen hoe deze letselschadevergoeding vastgesteld wordt? De verzekeraar van uw werkgever maakt een vergelijking tussen uw situatie vóór en na het bedrijfsongeval. Het verschil hiertussen is uw schade. Als u door het bedrijfsongeval niet meer in staat bent om te werken, kan de letselschadevergoeding flink oplopen.
Stel u bent onverhoopt slachtoffer van een bedrijfsongeval. De kans is groot dat u in paniek raakt. Probeer de volgende stappen te onthouden:
Indien u slachtoffer bent geworden van een bedrijfsongeval, dan heeft u in principe recht op een letselschadevergoeding. Letselschadeadvocaat adviseert u om niet zelf te gaan onderhandelen met uw werkgever over uw letselschade. Het kan complexe materie zijn. Het is daarom raadzaam om hulp in te schakelen van een letselschadeadvocaat. Hij kan uw letselschade claimen en met de verzekeraar van uw werkgever onderhandelen. Het kan voorkomen dat uw werkgever of zijn verzekeraar moeilijk doen over het vergoeden van uw schade. In dat geval kan letselschadeadvocaat de kwestie aan de rechter voorleggen.
Letselschadeadvocaat staat u graag bij als u letsel hebt opgelopen na een bedrijfsongeval. Hij stelt aansprakelijk, claimt uw schadevergoeding en zorgt voor een rechtvaardige schadevergoeding. Vul onderstaand formulier in en hij belt u binnen 24 uur terug.
Doe de letselschadetest