Bij de behandeling van een letselschadezaak is het de bedoeling om zonder dat de rechter eraan te pas komt uw letselschadevergoeding volledig te verhalen. Blijven de onderhandelingen vastlopen op een punt waarover u het niet eens wordt? Bijvoorbeeld over de aansprakelijkheid of over de berekening van de schade? Dan kunt u hierover een concrete vraag aan de rechter voorleggen. Het opstarten van een deelgeschilprocedure letsel is in dit soort situaties een te volgen weg. De rechtbanken streven naar een snelle afhandeling binnen drie maanden.
Een deelgeschilprocedure is een procedure waarbij een rechter naar een onderdeel van een letselschadezaak gaat kijken. Een rechter geeft vervolgens een oordeel over dat specifieke punt waar discussie over is. Het laatste waar u als slachtoffer namelijk op staat te wachten is dat de afhandeling van uw letselschadezaak vanwege een discussie over een onderdeel wordt afgeremd. De beslissing van de rechter over het geschilpunt is bindend. Dit betekent dat partijen zich hieraan moeten houden. Het grote voordeel hiervan is dat er door deze uitspraak in de deelgeschilprocedure verder kan worden gegaan met de verdere behandeling van uw letselzaak. Op deze wijze verloopt het proces daarna in principe vlotter.
Mocht het zover in een letselschadezaak komen dat het opstarten van een deelgeschilprocedure noodzakelijk is, dan zijn er een aantal stappen die gezet moeten worden.
Ten eerste wordt door uw letselschade advocaat een verzoekschrift bij de rechtbank ingediend. Dit verzoekschrift houdt eigenlijk in dat u in dit processtuk aan de rechter uitlegt op welke punt(en) partijen het met elkaar oneens zijn. Verder staat hierin wat u vindt dat juist is in uw geval. Bovendien is het raadzaam om aan de rechter aan te geven waarom de beslissing van de rechter partijen kan helpen om een regeling te treffen. Ook de vermoedelijke hoogte van de gevraagde schadevergoeding wordt in het verzoekschrift opgenomen.
Ook de andere partij ontvangt een exemplaar van uw verzoekschrift. De wederpartij mag op uw verzoekschrift schriftelijk reageren. Dit heet een verweerschrift.
Beide partijen krijgen een oproep voor de mondelinge behandeling (zitting). Aan het einde van de zitting zegt de rechter wanneer de uitspraak volgt (dit heet een beschikking) in uw letselschade deelgeschil letsel. Meestal is dat binnen 6 weken na de zitting. Uw advocaat krijgt de beschikking toegestuurd. In de beschikking staat welk oordeel de rechter heeft over het deelgeschil en hoe hij tot dat oordeel is gekomen.
Als u hulp nodig hebt van een letselschade advocaat, dan kunt u contact opnemen. Hij heeft jarenlange ervaring in het adviseren en procederen in letselschade zaken.
Doe onze letselschadetest