Een ongeval op de werkvloer?
Wanneer u te maken krijgt een ongeval op de werkvloer, dan is het raadzaam om uw werkgever hiervoor aansprakelijk te stellen.
Waarom de werkgever aansprakelijk stellen?
In de wet is geregeld dat uw werkgever aansprakelijk is, tenzij hij aantoont dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan of dat de schade het gevolg is van uw handelen (opzet of bewuste roekeloosheid). Dit staat allemaal in artikel 7:658 BW.
In dit wetsartikel leest u het volgende:
De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.”
De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer
Toedracht
Eerder is door de rechter nog beslist dat wanneer onduidelijk is hoe het bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden (dit wordt ook de toedracht genoemd van het ongeval op de werkvloer) dit voor rekening van de werkgever komt. Dat betekent het volgende voor uw werkgever:
- op de werkgever rust de bewijslast van de toedracht van het ongeval of
- uw werkgever moet als de toedracht niet komt vast te staan bewijzen dat alle mogelijke veiligheidsmaatregelen zijn getroffen
De ervaring leert dat in de meeste gevallen uw werkgever gewoon aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval waar u niet om heeft gevraagd.
Inspectie SZW
Wanneer wij door door u als slachtoffer van een bedrijfsongeval worden benaderd, vragen wij altijd of de schade bij de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) is gemeld. De ervaring leert dat dit vaak niet gebeurt, omdat werkgevers bang zijn voor bijvoorbeeld een boete. Het niet melden kan juist in het nadeel werken van de werkgever zo leert de rechtspraak. In veel zaken is een werkgever zelfs verplicht om de schade bij Inspectie SZW te melden.