Verkeersongeval fietser of voetganger?
Als voetganger of fietser wordt u door de wet beschermd. U bent namelijk de zwakkere verkeersdeelnemer. Daarom is geregeld dat de bestuurder van de auto of ander motorvoertuig in principe aansprakelijk is voor het verkeersongeval en de gevolgen van uw letselschade moet dragen.
Artikel 185 Wegenverkeerswet
De hoofdregel is dat degene die de ander aansprakelijk stelt, ook de aansprakelijkheid moet bewijzen. Dit geldt echter niet als u een voetganger of fietser bent en de andere partij een motorvoertuig is. Deze bescherming staat in artikel 185 Wegenverkeerswet.
Een uitzondering hierop is wanneer de bestuurder van bijvoorbeeld de auto overmacht kan aantonen.
Wanneer is sprake van overmacht?
Er is alleen sprake van overmacht als de bestuurder van het motorvoertuig aantoont dat hem of haar van het verkeersongeval niets te verwijten valt. Dan nog leert de ervaring dat het voor de automobilist lastig is om aan te tonen dat hem of haar niets te verwijten valt.
Eigen schuld?
Als het beroep op overmacht wordt afgewezen, komt de aansprakelijkheid van de bestuurder van bijvoorbeeld de auto of motor in principe vast te staan. Deze bestuurder heeft nog wel een troef in handen. Hij kan namelijk een beroep doen op uw “eigen schuld” als voetganger of fietser.
Wanneer is sprake van “eigen schuld”?
Van “eigen schuld” is sprake wanneer het verkeersongeval mede door uw verkeersgedrag als fietser of voetganger is ontstaan. De bestuurder van het motorvoertuig kan overigens alleen een beroep doen op “eigen schuld” wanneer u 14 jaar of ouder bent.
De 50% regel?
Mocht u als fietser of voetganger (dus een zwakke verkeersdeelnemer) onverhoopt toch “eigen schuld” hebben aan het verkeersongeluk, dan heeft de hoogste rechter het als volgt voor u geregeld. U hebt dan in principe sowieso recht op vergoeding van ten minste 50% van uw letselschadevergoeding. Dit wordt ook wel de de 50%-regel genoemd.
Uitzondering op die 50% regel?
Een uitzondering is ook op die 50%-regel van toepassing. Maar dan moet u het als voetgang of fietser wel erg bont hebben gemaakt. Uw verkeersgedrag moet namelijk beschouwd worden als opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid.
Slachtoffer jonger dan 14 jaar – 100% regel?
In de regelgeving wordt ook het onderscheid gemaakt tussen fietsers en voetgangers van 14 jaar en ouder, en kinderen onder de 14 jaar.
Is het slachtoffer van een verkeersongeval jonger dan 14 jaar, dan wordt het kind extra beschermd. De gedachte hierbij is dat het inzicht van een kind nog niet goed ontwikkeld is.
- Bij een aanrijding tussen een motorvoertuig en een fietser of voetganger jonger dan 14 jaar, krijgt deze altijd 100% van de schade vergoed. Dat geldt ook als de automobilist niets valt te verwijten.
- De uitzondering hierop is wanneer de bestuurder van het motorvoertuig kan bewijzen dat het kind de aanrijding opzettelijk heeft veroorzaakt. Dat is echter zelden het geval.
Welke schade kunt u verhalen?
U kunt alle schade die het gevolg is van het verkeersongeval verhalen op de andere partij (zijn of haar verzekeraar). Denk hierbij aan:
- Misgelopen inkomsten
- Medische kosten (kosten voor het eigen risico)
- Reiskosten naar het ziekenhuis
- Hulp in het huishouden
- Schade aan uw eigendommen
- Smartengeld
Maak een afspraak met onze letselschade advocaat