Een botsing tussen twee voertuigen wordt ook wel een kop staart botsing genoemd. Zijn er meerdere voertuigen bij een verkeersongeval betrokken, dan wordt dit meestal een kettingbotsing genoemd. Het komt helaas regelmatig voor dat een auto of motor in het verkeer aan het bumperkleven is en dat gedurende een langere tijd. Het risico van een korte volgafstand is dat bij een noodstop de bumperklever niet meer op tijd kan stoppen met alle gevolgen van dien zoals letselschade. Zoals u weet dient iedere voertuig in het verkeer voldoende afstand te houden ten opzichte van het voertuig daarvoor. Hiermee wordt een verkeersongeluk met de voorligger voorkomen. De overheid adviseert hierbij om minimaal 2 seconden aan volgtijd te hanteren. Dit geeft de auto of motor de kans om bij een noodstop tijdig af te remmen.
Wie is er aansprakelijk bij een aanrijding van achteren? De hoofdregel is dat wanneer een auto van achteren wordt aangereden, de achteropkomende verkeersdeelnemer aansprakelijk is voor alle schade. Bij slecht weer is de kans groter op een kop staart botsing.
Bij het houden van onvoldoende afstand is aldus artikel 19 RVV van toepassing. Hierin staat dat het voertuig tot stilstand moet worden gebracht binnen de afstand waarover de weg vrij is en de bestuurder de weg kan overzien. Dus als er onvoldoende afstand wordt gehouden, is de achteropkomende bestuurder schuldig aan de kop staart botsing en daarmee ook aansprakelijk voor de schade. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen op deze hoofdregel. Onze advocaat kettingbotsing kan u er alles over vertellen.
Het is mogelijk dat er toch discussie ontstaat over de toedracht van het verkeersongeval. Zoals geschreven is bewijs dan erg belangrijk. Vul daarom altijd het schadeaangifteformulier (SAF) zo volledig mogelijk in zoals u het ongeval hebt ervaren. Laat u niet van de wijs brengen door de andere partij. Verder is het altijd belangrijk om de gegevens te noteren van eventuele getuigen van het verkeersongeluk. Noteer hun namen, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Tot slot heeft tegenwoordig bijna iedereen een mobiele telefoon met een camera. Maak foto’s en video’s en bewaar deze goed. Bij het indienen van uw claim voor de kopstaartbotsing is de kans op de uitkering van uw letselschade groter met voldoende bewijs.
Bij een kop staartbotsing wordt er bijna altijd vanuit gegaan dat het achterste voertuig geen voldoende afstand heeft bewaard. De praktijk leert dat er genoeg situaties zijn waar dit genuanceerder ligt. In die gevallen heeft de achterop rijdende auto vaak geen schuld. Dit betekent ook dat hij niet aansprakelijk is voor de ontstane schade.
Enkele voorbeelden van een kop staart botsing waar de hoofdregel niet van toepassing is:
In het meeste zaken is de achteroprijder aansprakelijk voor het verkeersongeval. De personen die in het voorste voertuig zitten met letsel kunnen kosteloos onze letselschade advocaat inschakelen. Immers ook de advocaatkosten zijn een schadepost los van uw andere schadeposten. Dit is in de wet geregeld.
Algemeen bekend is dat bij een botsing van achteren uw nek een flinke klap kan krijgen. Uw hoofd krijgt hierbij een slingerbeweging. Dit leidt vaak tot nek- en schouderklachten. Bij een kop staart botsing is daarom vaak sprake van een whiplash. Heeft u een whiplash na een verkeersongeval opgelopen, dan kunnen de klachten vaak lang aanhouden. De ervaring leert dat een whiplash binnen twee jaar weer geneest maar er zijn ook letselschadedossiers waar de klachten veel langer aanhouden. Heeft u een whiplash opgelopen, dan wordt uw letselschade vergoed. Denk hierbij aan uw materiële schade maar ook aan uw immateriële schade (smartengeld). Bij een whiplash kan het om een flinke schadevergoeding (ook smartengeld) gaan.
Een verkeersongeval met letsel kan grote gevolgen voor u hebben. Het is mogelijk dat u lange tijd niet meer kunt werken en daardoor schade lijdt. Ieder dossier begint met het aansprakelijkheidsvraagstuk. Mocht de aansprakelijkheid erkend worden, dan wordt uw schade vergoed. Het is daarom belangrijk dat u zich in een vroeg stadium goed laat adviseren door een letselschade advocaat, zoals de advocaat van Astrum Advies Advocatenkantoor. Voordeel van ons kantoor is dat wij direct samenwerken met onze medisch adviseur.
Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek:
Doe onze letselschadetest