Smartengeld is een financiële tegemoetkoming die u kunt vragen wanneer u lichamelijk of geestelijk letsel hebt opgelopen door toedoen van een ander. Dit smartengeld is bedoeld om uw geestelijke of emotionele leed te compenseren. Dit heet ook wel de immateriële schade (dit valt onder letselschade). Uw materiële schade staat hier dus los van. De hoogte van het smartengeldbedrag kan enorm variëren. Het bedrag aan smartengeld is helemaal afhankelijk van uw specifieke situatie. Hieronder leest u wanneer u recht hebt op smartengeld en welke factoren de hoogte van dit bedrag beïnvloeden.
Er zijn grofweg drie situaties waarin u aanspraak kunt maken op smartengeld:
In de praktijk staan verdriet, slapeloosheid, pijn, een verminderde levenskwaliteit en ander geestelijk leed vaak aan de basis van uw claim op smartengeld. Kortom: dit is de schade die niet in geld is uit te drukken, maar waarvoor u toch een compensatie kunt vragen of eisen van degene die u het leed per ongeluk of opzettelijk heeft aangedaan.
Omdat het zo moeilijk is om geestelijk leed in financiële waarde uit te drukken, is het ook erg lastig om de hoogte van het smartengeldbedrag te bepalen. Wel zijn er grofweg de volgende handvatten:
Als u een echtgenoot, geregistreerde partner, ouder of kind bent van een slachtoffer dat ernstig gewond is geraakt of zelfs is overleden, waarbij de schuld bij een ander ligt, dan heeft u mogelijk recht op smartengeld. Dit wordt ook wel de affectieschade genoemd. Hoe hoog is het de vergoeding voor affectieschade? De bedragen staan vast. Dat heet met een duur woord dat ze forfaitair zijn. Advocaat Benamar kan u precies uitleggen welk bedrag u als nabestaande kunt verwachten.
Zaken waarin een letselschadevergoeding een rol speelt, kunnen complex zijn. Daarom is het zeer verstandig een gespecialiseerde letselschade advocaat in te schakelen. Zo maakt u de grootste kans op de genoegdoening die u voor ogen hebt. Wilt u meer weten over smartengeld? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op.