Feiten zijn soms lastig te onderscheiden van fabels. Niet geheel onbelangrijk om hier goed onderscheid in te maken! Helemaal als het over zaken gaat zoals letselschade en letselschadevergoeding. Over letselschade doen zich veel fabels de ronde. Maar wat is hier dan eigenlijk van waar en wat vooral ook niet? Wij hebben een aantal zaken op een rijtje gezet zodat je precies kan zien wat in letselschade feit of fabel is. Misschien dat er zelfs een verrassing voor je bij zit!
Stel, een ongeluk is je overkomen en je hebt een letselschadezaak lopen bij een letselschadeadvocaat. Er is iets in bijvoorbeeld het verkeer gebeurd en beide partijen hebben een advocaat in de armen genomen voor hulp en rechtsbijstand. Het kan zo zijn dat je er in eerste instantie niet uitkomt met de wederpartij. Je zal vast denken dat je gelijk gaat procederen bij de rechtbank. Dat is gelukkig niet het geval. In zo’n 90% tot 95% van de zaken komen partijen er onderling uit. Je hoeft dus zeker niet per se naar een rechtbank. Alleen bij zaken waar partijen het niet met elkaar eens kunnen worden, kan het raadzaak zijn om de zaak voor te leggen aan de rechter.
Als je tegen een muur aanrijdt zonder dat er iemand anders bij betrokken is, heb je dan wel recht op een schadevergoeding? Een goeie vraag! En een vrij snel antwoord: het ligt aan de situatie. Als het door eigen toedoen is, dan heb je er in principe geen recht op. Maar als je kan aantonen dat de weg bijvoorbeeld glad was of dat er iets anders aan de hand was waardoor je niet normaal kon rijden, dan heb je een grote kans dat je er wél recht op hebt.
Fietsen zonder licht is nooit een goed idee in het donker. Het is onhandig als je zelf de weg niet goed kan zien, maar bovenal is het voor je eigen veiligheid het beste om goede verlichting op je fiets te hebben! Je zou kunnen denken dat als je zonder licht rijdt en je wordt aangereden door een auto, dat je dan als fietser geen recht hebt op letselschadevergoeding. Immers, jij bent degene die geen licht had en dus niet goed gezien kon worden door de auto. Toch is dit niet helemaal waar! Een fietser is een niet-motorisch voertuig en wordt daarom anders beoordeeld dan bijvoorbeeld een auto. In veel van deze gevallen moet de auto die de fietser aanrijdt zo’n 50% van de letselschade vergoeden. Of de automobilist moet met een hele goede reden komen waarom hij of zij de fietser niet gezien heeft.
Zo zijn er weer een aantal fabels en feiten over letselschade verduidelijkt. Mocht je met deze situaties een keer te maken hebben, dan is het wijsheid om goed advies en steun te krijgen van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat.
Je kan voor een goed advies en de juiste rechtsbijstand altijd aankloppen bij Astrum Advies Advocatenkantoor. Wij helpen je graag verder! Mocht je meer informatie willen over erkenning van aansprakelijkheid, lees dan dit artikel.