Iedereen die het openbaar vervoer gebruikt, gaat ervanuit dat hij veilig van A naar B gaat. Soms kan het misgaan, doordat u bijvoorbeeld in de bus valt. Busongevallen zijn helaas een realiteit op onze wegen. Wanneer een busongeval plaatsvindt, kan het leiden tot ernstig letsel, materiële schade en zelfs de dood van passagiers en andere weggebruikers. In dergelijke gevallen is het belangrijk om te begrijpen wie aansprakelijk is voor de schade en het letsel dat is veroorzaakt.
In Nederland is de aansprakelijkheid voor busongevallen geregeld in het Burgerlijk Wetboek (BW). Volgens het wetboek is iemand die door zijn of haar schuld schade toebrengt aan een ander, verplicht om die schade te vergoeden.
Als slachtoffer van een busongeval heeft u recht op schadevergoeding voor de geleden schade. Deze schade kan bestaan uit medische kosten, verloren inkomsten, pijn en lijden en andere materiële en immateriële schade. Het is belangrijk om een ervaren advocaat in te schakelen die u kan helpen bij het verkrijgen van de vergoeding die u verdient.
De rechtbank Rotterdam heeft bijvoorbeeld in februari 2020 een interessante uitspraak hierover gedaan. Hieronder zal de uitspraak in hoofdlijnen besproken worden.
Een man (passagier) stapt in de ochtend bij een bushalte in de bus. Iets later wilde deze man bij een ander bushalte de bus verlaten. Hij liep van achteren naar voren in de bus. Tijdens het lopen remde de buschauffeur. De man viel en liep daardoor letsel op (aan zijn heup en hand).
U vraagt zich af of deze man de busmaatschappij (zijn verzekeraar) aansprakelijk kan stellen voor de geleden en de nog te lijden materiële en immateriële schade (smartengeld). Onze wetgever heeft deze aansprakelijkheid geregeld in artikel 8:105 BW. In deze wet staat:
De vervoerder is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door dood of letsel van de reiziger ten gevolge van een ongeval dat in verband met en tijdens het vervoer aan de reiziger is overkomen
De man heeft de vervoerder aansprakelijk gesteld. De busmaatschappij was het niet eens met de passagier en gaf aan de stellingen van de man te betwisten. Dit maakt dat de man naast het stellen ook moet bewijzen dat er sprake was van een ongeval tijdens het vervoer in de bus. De rechtbank vond dat de man hierin is geslaagd en heeft daarom de val in de bus aangemerkt als een ongeval op grond van artikel 8:105 BW. De rechtbank oordeelt dan ook dat de busmaatschappij aansprakelijk is voor de schade die de reiziger ten gevolge van de val heeft opgelopen. In deze situatie vond de rechtbank wel dat sprake was van eigen schuld aan de zijde van de passagier (20%).
Wilt u weten of u uw schade kunt claimen, vul onderstaand formulier in en letselschade advocaat Benamar neemt spoedig contact met u op.