Astrum Letselschade advocatenkantoor weet hoe belangrijk het kan zijn voor gedupeerde cliënten dat medici ter verantwoording worden geroepen. Daarbij werken wij nauw samen met ons medisch adviesteam. Hulp nodig? Vul onderstaand formulier in:
De Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg is de grondslag van het medisch tuchtrecht (Wet BIG). De volgende beroepen vallen onder het medisch tuchtrecht:
De ervaring leert dat de meeste klachten betrekking hebben op het niet juist behandeld hebben van een patiënt. Klager kan bijvoorbeeld vinden dat een de hulpverlener hem of haar onheus heeft bejegend. Verder kan klager van mening zijn dat de hulpverlener medisch inhoudelijk verkeerd heeft behandeld. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:
In de meeste gevallen wordt er door patiënt zelf geklaagd. Dit is anders in de volgende gevallen.
De Wet BIG noemt 6 sancties:
Er zijn in Nederland 5 regionale tuchtcolleges (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Zwolle en Groningen) en 1 centraal tuchtcollege (Den Haag).
De procedure vangt aan met een klaagschrift dat bij het Regionaal Tuchtcollege wordt ingediend door de patiënt. De hulpverlener ontvangt van het Tuchtcollege een kopie met gelegenheid om een verweerschrift in te dienen. De termijn bedraagt vier weken. U of uw advocaat kan om uitstel vragen. In beginsel wordt het uitstelverzoek gehonoreerd. Het is mogelijk dat het college een tweede schriftelijke ronde wenst (repliek en dupliek). Daarna volgt over het algemeen een openbare zitting. De uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege volgt uiterlijk twee maanden na de zitting.
Tegen deze uitspraak kan door zowel patiënt (de klager) als de hulpverlener (de beklaagde) hoger beroep worden ingesteld bij het Centraal Tuchtcollege. De termijn bedraagt zes weken.
Meer lezen? Klik dan hier.