Het kan zomaar een keer gebeuren. U glijdt uit over een natte vloer in een openbare ruimte. Nadat u vooral erg bent geschrokken van de glijpartij, heeft u er in eerste instantie vooral een schaamtegevoel aan overgehouden. U hoopt dat niet al te veel mensen u hebben zien uitglijden… En de schade valt op het eerste gezicht mee. U bent wel op uw hoofd gevallen, maar ach, hoe erg is dat nou eigenlijk? Het lijkt prima te gaan. Maar u komt thuis en uw hoofdpijn blijkt erger dan in eerste instantie werd gedacht. U gaat naar de dokter en het blijkt dat u een hersenschudding heeft. U neemt wat rust en hoopt dat de hersenschudding snel overgaat. Een schadevergoeding is wel het laatste waar u aan denkt.
Dit is vaak wat er gebeurt als iemand letselschade oploopt in een openbare ruimte: er wordt verder geen actie ondernomen. Maar heeft u eigenlijk wel gezien of er een dweilbordje stond waar u bent uitgegleden? Als er namelijk geen dweilbordje stond, weet u dan dat u juridische stappen kunt ondernemen? Veel mensen kennen hun rechten in dergelijke situaties, zoals het recht op schadevergoeding, niet. U heeft in veel gevallen meer recht dan u denkt. Wij lichten het toe.
Het is namelijk zo dat u bij nalatigheid en letselschade recht heeft op een schadevergoeding. De gemeente is in principe verantwoordelijk voor de openbare ruimtes en de veiligheid hiervan. De gemeente heeft een zorgplicht voor de inwoners. U kunt dus juridische stappen ondernemen en de gemeente aanklagen hiervoor. Als u dit van plan bent, is het wijsheid om een advocaat te nemen die u bij het proces kan ondersteunen.
De gemeente zal bij bovenstaande klacht stellen niet verantwoordelijk te zijn voor de fout die door het schoonmaakbedrijf is gemaakt. Het schoonmaakbedrijf heeft immers geen bordje neergezet na het dweilen van de vloer. Dan was het toch de schoonmaker die niet oplette? Echter is in uitspraken van veel zaken te zien dat toch de gemeente verantwoordelijk gesteld wordt en een schadevergoeding moet betalen. De gemeente is de eindverantwoordelijke en heeft te allen tijde de verplichting om zorg te dragen voor de inwoners, aldus vaak de uitspraak van de rechter.
Ook in andere gevallen van nalatigheid en letselschade in openbare ruimtes heeft u vaak recht op een schadevergoeding. Bij de val door een loszittende put bijvoorbeeld. Of met een val doordat de stoeptegels gevaarlijk uitstaken. In veel van deze gevallen kunt u juridische stappen ondernemen en een claim indienen bij de gemeente.
*Wilt u meer lezen? Klik dan hier.