De kantonrechter heeft op 9 februari 2018 bepaald dat de vordering tot premiebetaling door werkneemster deels is verjaard ex artikel 3:308 BW. De vordering tot premiebetaling is als schade echter niet verjaard. Daarom is deze schade toewijsbaar op grond van artikel 3:310 BW. De werkneemster was immers pas in 2014 bekend met de schade.
In deze zaak heeft een werkneemster haar werkgever aangesproken, omdat de werkgever een onjuist pensioen gevend salaris als uitgangspunt heeft genomen en mede als gevolg hiervan sinds 2003 te weinig pensioenpremie voor werkneemster heeft betaald. Werkneemster stelt er pas sinds 2014 van op de hoogte te zijn. Primair heeft werkneemster gevorderd werkgever te veroordelen tot nakoming van de pensioenovereenkomst door middel van het afdragen van de verschuldigde pensioenpremies vanaf 2003. De werkgever heeft uiteraard een beroep gedaan op verjaring ex artikel 3:308 BW. De kantonrechter is hierin meegegaan. Immers de premie waarvan betaling wordt gevorderd dient door de werkgever jaarlijks te worden voldaan. Dit betekent dat de verjaringstermijn jaarlijks voor de premie van het desbetreffende jaar gaat lopen. De kantonrechter overweegt daarom dat haar vordering tot betaling van premie vanaf 2009 toewijsbaar is. Voor de periode van 2003 tot en met 2009 is de vordering tot betaling premie verjaard.
Neen! Werkneemster heeft subsidiair gevorderd een schadevergoeding gelijk aan de hoogte van de gevorderde premie.De kantonrechter volgt bij de beoordeling de weg van de onrechtmatige daad en concludeert dat het belang van werkneemster zo nauw betrokken is bij de behoorlijke uitoefening van de uitvoeringsovereenkomst tussen werkgever en de pensioen uitvoerder dat werkneemster schade kan leiden als werkgever in die uitvoering tekort schiet. De kantonrechter gaat een stap verder, in dit geval heeft werkneemster daardoor ook schade geleden.
In deze zaak stelt werkneemster in 2014 bekend te zijn geworden met de schade. Ingevolge artikel 3:310 BW verjaart de vordering tot schadevergoeding door verloop van vijf jaren nadat de benadeelde (in dit geval de werkneemster) bekend is geworden met de schade (in dit geval in 2014) en de aansprakelijke (rechts)persoon en in ieder geval na verloop van 20 jaren na het moment na de gebeurtenis waardoor de schade is veroorzaakt. Dit brengt de kantonrechter tot de conclusie dat de vordering tot schadevergoeding niet is verjaard en veroordeelt werkgever tot betaling van een schadevergoeding gelijk aan de hoogte van de gevorderde premie!
De Bedrijfstakpensioenfondsen kunnen aanvoeren dat het niet aanmelden van werknemers in strijd is met de Wet verplichte deelneming in de bedrijfstakpensioenfonds 2000, Wet BPF. Als werkgever dient u hier op te letten! Heeft u vragen over verjaring pensioenpremie , neemt u dan gerust contact met ons op.
Bron: Rechtbank Rotterdam 9 februari 2018 ECLI:NL:RBROT:2018:697