Bent u al bijna twee jaar ziek en bent u niet in staat om (volledig) te werken, dan kunt u een WIA uitkering aanvragen. Voordat uw WIA aanvraag in behandeling wordt genomen, onderzoekt het UWV eerst wat u(w) werkgever hebben gedaan om u weer te laten werken. Het UWV kijkt hierbij naar het re-integratieverslag (RIV).
Indien het UWV vindt dat u of uw werkgever zich onvoldoende hebben ingespannen voor uw re-integratie, dan neemt het UWV uw WIA-aanvraag niet in behandeling. De werkgever ontvangt dan een loonsanctie. Dit betekent dat de werkgever uw loon langer moet doorbetalen (maximaal één jaar). De werkgever wordt hierover in een brief geïnformeerd. Deze brief is een besluit (beschikking) waartegen bezwaar open staat. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. De WIA advocaat van Astrum Advies Advocatenkantoor kan de werkgever in deze procedure bijstaan.
Vindt het UWV dat u en of uw werkgever zich voldoende hebben ingespannen, dan wordt uw WIA-aanvraag verder in behandeling genomen.
U ontvangt dan een uitnodiging voor een gesprek met de (verzekerings)arts van het UWV. De verzekeringsarts kijkt naar uw klachten (lichamelijk en geestelijk). Aan de hand van uw medische beperkingen bekijkt hij wat u wel of niet kunt. Verder onderzoekt de arts of uw klachten tijdelijk of blijvend zijn. De arts zal u ongetwijfeld ook vragen naar uw dagbesteding. Het is belangrijk om goed voor ogen te hebben wat uw dagbesteding vóór en na uw ziekte is. Mede aan de hand van uw dagbesteding stelt de arts uw beperkingen en mogelijkheden vast. Indien nodig verricht de arts ook een lichamelijk onderzoek bij u. Het is mogelijk dat de verzekeringsarts medische informatie nodig heeft van uw behandelaar(s). In dat geval vraagt de verzekeringsarts u om toestemming.
Is de verzekeringsarts van oordeel dat u (gedeeltelijk) arbeidsgeschikt bent, dan komt de arbeidsdeskundige van het UWV in beeld. De arbeidsdeskundige beoordeelt wat voor werk u nog kunt doen. Hierbij kijkt hij naar uw opleiding, werkervaring en uw beperkingen zoals vastgesteld door de verzekeringsarts van het UWV. De arbeidsdeskundige zoekt naar drie soorten werk waarvoor u geschikt bent en wat u hiermee kunt verdienen. Het middelste loon van deze drie banen wordt vervolgens vergeleken met uw salaris voordat uw ziek werd. Met het verschil hiertussen wordt uw arbeidsongeschiktheidspercentage bepaald.
Kunt u 65% of minder van uw oude loon verdienen, dan krijgt u een WIA uitkering. Wanneer u arbeidsongeschiktheidspercentage minder dan 35% is, dan heeft u geen recht op een WIA uitkering. Dit percentage zegt overigens niets over hoe ziek u bent.
Maar wat nu als de verzekeringsarts uw ziekte of beperking niet zorgvuldig heeft beoordeeld?
Een afwijzing van uw WIA-aanvraag kan grote gevolgen voor u hebben. Laat uw zaak daarom bekijken door een ervaren advocaat. Onze WIA advocaat mr. A. Benamar gaat voor u het gevecht aan. Hij kan voor u bezwaar maken en indien nodig, beroep en desnoods uw zaak voorleggen aan de hoogste rechter.
Zijn uw klachten van chronische aard, dan wordt ook bezwaar gemaakt tegen het niet toekennen van een IVA uitkering. Dat is een duurzame uitkering tot aan de AOW gerechtigde leeftijd, zonder sollicitatieplicht. Dat is bij een medisch stabiele situatie of als er een geringe kans is op herstel of bij een verslechterende situatie.
Dit is ook voor de werkgever financieel van belang omdat dit effect heeft op de hoogte van de premie die de werkgever moet betalen (premiedifferentiatie).
Als uw IVA bezwaar gegrond wordt verklaard betaalt het UWV uw advocaatkosten. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.