Als werkgever bent u standaard bij UWV publiek verzekerd. U kunt er ook voor kiezen om eigenrisicodrager Ziektewet en WIA te worden. Dan betaalt u minder premie (gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk)). Werkgevers die eigenrisicodrager zijn kunnen eigenrisicodrager in eigen beheer zijn en dus het risico geheel zelf dragen of zich voor dit risico bij een private partij verzekeren. Dan bent u een privaat verzekerde eigenrisicodrager.
Werkgevers kunnen jaarlijks, op 1 januari en op 1 juli, door middel van een verzoek aan de Belastingdienst eigenrisicodrager worden of het eigenrisicodragerschap beëindigen.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de Ziektewet betalen zelf de Ziektewetuitkering voor hun ex-werknemers die daar bij ziekte recht op hebben. De werknemers werken dus niet meer bij deze werkgever(s), maar hebben er wel gewerkt en zijn daarna binnen vier weken nadat ze uit dienst gingen ziek geworden of hadden er een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en het dienstverband eindigde tijdens ziekte. Het eigen risico wordt niet gedragen voor de (ex-)werknemers die ziek zijn geworden door zwangerschap, bevalling of orgaandonatie. Tot de uitzonderingsgroepen vallen ook de werknemers die ouder zijn dan 56 jaar en een jaar onafgebroken werkloos zijn geweest voor aanvang van het dienstverband bij de eigen risico dragende werkgever. Ook voor de werknemers met een no-riskpolis (bijvoorbeeld een werknemer met een Wajonguitkering) betaalt UWV de ziektewetuitkering en niet de eigenrisicodrager Ziektewet en WIA. De Ziektewetuitkering die betaalt wordt, is 70% van het dagloon.
Eigenrisicodragers voor de Ziektewet betalen een lagere gedifferentieerde premie Whk, omdat het premiedeel Ziektewet-flex niet betaald hoeft te worden.
De Eigenriscodrager Ziektewet en WIA zorgt ervoor dat hij voldoende kennis in huis heeft om de Ziektewetbeoordelingen te doen of hij besteedt het uit. UWV controleert of de Eigenriscodrager Ziektewet en WIA haar taken goed uitvoert. Als deze niet goed uitgevoerd worden, kan dit er toe leiden dat UWV de werkzaamheden overneemt en de kosten daarvan bij de eigenrisicodrager in rekening brengt.
De Eerstejaarsziektewetbeoordeling (EZWB) voert UWV uit. Als u het niet eens bent met de beslissing, de EZWB, dan kunt u als belanghebbende (als eigenrisicodragende werkgever) in bezwaar tegen de beslissing. Het kan namelijk zo maar betekenen dat door de beoordeling bij UWV u een tweede ziektewetjaar aan uw ex-werknemer moet betalen. Het kan dus lonen om tegen de EZWB in bezwaar te gaan.
Werknemers zijn verplicht verzekerd voor de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Zieke werknemers krijgen na 2 jaar ziekte een WIA-beoordeling. Deze beoordeling wordt door het UWV uitgevoerd. Werkgevers, als Eigenriscodrager Ziektewet en WIA, dragen de kosten hiervoor doordat zij de WIA-premie betalen. Deze premie bestaat uit een vaste basispremie en een gedifferentieerde premie, die afhankelijk is van het risico. Als u als werkgever besluit eigenrisicodrager voor de WGA te worden dan betaalt u minder premie, omdat u alleen de basispremie betaalt. U betaalt dan wel de WGA-uitkering van de zieke werknemer die bij de WIA-beoordeling recht heeft op een WGA-uitkering.
De WIA bestaat uit twee regelingen, de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikt (IVA)
De WGA is voor:
De IVA is voor:
Bij de WIA-beoordeling beoordeelt het UWV of uw zieke werknemer recht heeft op een WGA- of een IVA-uitkering wordt.
Als uw werknemer recht heeft op een WGA-uitkering, dan betaalt u als eigenrisicodrager deze uitkering aan uw werknemer de eerste 10 jaar zelf. Na 10 jaar neemt het UWV de betaling van de de WGA-uitkering over. Als uw werknemer recht heeft op een IVA-uitkering? Dan betaalt UWV deze uitkering.
U kunt in bezwaar gaan tegen de beslissing (de WIA-beoordeling). Het kan aanzienlijk lonen indien u niet 10 jaar lang een WGA-uitkering aan uw ex-werknemer hoeft te betalen.