Eind 2019 is in China in de stad Wuhan het coronavirus (COVID-19) uitgebroken. Zoals iedereen wel heeft gemerkt, heeft het coronavirus inmiddels vele andere landen getroffen, waaronder Nederland. De verspreiding vindt van mens tot mens plaats met alle gevolgen van dien. Stelt u zich voor dat u een vakantie hebt geboekt naar Italië of misschien bent u er al. In dit land heerst het coronavirus. Wij begrijpen dat u dan vragen hebt over uw verzekeringen en het coronavirus. Wat betekent dit voor u, uw reis, verblijf en terugkeer? Vele verzekeraars vergoeden uw schade niet als sprake is van een virusuitbraak of bij een negatief reisadvies.
Vele verzekeraars hebben epidemieën (zoals bijvoorbeeld het coronavirus) in hun voorwaarden uitgesloten. Ook vergoeden de meeste annuleringsverzekeringen de onkosten niet als u zelf een reis annuleert omdat er een virusuitbraak is of een negatief reisadvies. Er zijn ook annuleringsverzekeraars die wel uw kosten vergoeden bij een uitbraak van een besmettelijke ziekte zoals het coronavirus. Of dit het geval is, hangt af of sprake is van onvoorzienbaarheid. Met andere woorden:
Is de uitbraak van de besmettelijke ziekte op het moment van het boeken van uw reis bekend (dus niet onvoorzien)?
Als het antwoord op deze vraag positief is, dan valt u niet onder de dekking. Is het antwoord op deze vraag negatief, dan valt u in principe wel onder de dekking van uw verzekering.
Kunt u echter niet reizen omdat u ziek bent, ongeacht de oorzaak, dan valt u weer wel onder de dekking van uw annuleringsverzekering.
De meeste reisverzekeraars zullen, wanneer u uw reis naar een land met een negatief reisadvies annuleert, uw schade niet vergoeden. Het komt weleens voor dat er een negatief reisadvies wordt afgegeven op het moment dat u al op uw bestemming bent. Valt u dan nog steeds onder de reisvoorwaarden van uw verzekering maar nog belangrijker wordt uw schade dan vergoed? In principe blijft uw reisverzekering geldig totdat u weer thuis bent. Vele verzekeraars willen dan wel dat u met spoed het gebied verlaat. Let u hierbij wel op dat vele verzekeraars de extra kosten die u moet maken om het gebied te verlaten, niet vergoeden. Soms kunt u echter het gebied, vanwege bijvoorbeeld een quarantaine niet verlaten, wat dan? Vele verzekeraars vergoeden ook dan uw extra verblijfskosten en reiskosten niet.
Controleer daarom altijd het reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Op deze site ziet u voor elke bestemming of er een negatief reisadvies geldt ( kleurcodes rood en oranje). Ook is het belangrijk om de reisvoorwaarden erop na te kijken. Hulp van een verzekeringsrecht advocaat is daarbij handig vanwege de kennis.
De meeste reisverzekeraars vergoeden het annuleren van reizen die ontraden worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken (code oranje of rood) niet.
Je zou als escape nog kunnen denken aan het Calamiteitenfonds. Echter dit fonds vergoedt ook niet bij het annuleren van reizen en biedt ook geen garantiedekking bij uitbraak van ziektes als het coronavirus. Dit fonds biedt wel uitkomst als er calamiteiten zijn wanneer u reeds op reis bent, zoals bij een natuurramp of oorlog of onlusten.
Gelet op de verschillende voorwaarden die verzekeraars hanteren, kan Astrum Advies Advocatenkantoor zich voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Wij zijn echter gespecialiseerd in deze materie. Hebt u een geschil met uw verzekeraar, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag bij.
Vul het formulier hieronder in en onze verzekeringsrecht advocaat neemt binnenkort contact met u op: