De wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de wet Zorg en dwang (Wzd) gaan in per 1 januari 2020. Beide wetten vervangen de wet Bopz (Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen). Als u met deze materie te maken hebt, is het raadzaam om een specialist in de arm te nemen die u stap voor stap hierin verder kan ondersteunen.
De Wet verplichte ggz regelt het verlenen van verplichte zorg op maat voor mensen met een psychische aandoening. De verplichte zorg hoeft niet per se in een zorginstelling (zoals onder de Wet Bopz) gegeven te worden. Dit kan ook thuis of in een polikliniek.
Een groot verschil met de Wet Bopz is dat de Wvggz meer behandelmogelijkheden kent. Denk aan bijvoorbeeld de tijdelijke verplichte zorg voorafgaand aan een crisismaatregel en ambulante zorg. Ook kent de Wvggz meer vormen van verplichte zorg, bijvoorbeeld onderzoek naar gedrag-beïnvloedende middelen en het toedienen van medicatie.
Verder krijgt de patiënt onder de nieuwe wet meer rechtsbescherming. De rechter beoordeelt alle vormen van verplichte zorg vooraf dus niet alleen de opname. De patiënt heeft inspraak tijdens het volledige proces. Hij heeft het recht om een zorgkaart en een eigen plan van aanpak op te stellen. Ook mogelijk is dat een patiënt bijgestaan kan worden door een patiëntenvertrouwenspersoon. Daarnaast is vastgelegd dat familie meer inspraak heeft in de zorg. Tot slot kan de familie ook bijgestaan worden door een familievertrouwenspersoon.
In de Wvggz is bepaald dat dwang alleen in uiterste gevallen mag worden toegepast. Om daar vorm aan te geven, zijn er algemene uitgangspunten opgenomen in de wet waaraan verplichte zorg moet voldoen.
Ook is veranderd dat zorgaanbieders zich op een andere manier moeten registeren als zij verplichte zorg verlenen. Deze registratie is openbaar (van Bopz-aanmerking naar registratie in een openbaar register).
De Wet zorg en dwang regelt de rechten van mensen met een verstandelijke beperking of met een psychogeriatrische aandoening (bijvoorbeeld dementie). Er is bij deze mensen sprake van een onvrijwillige zorg. Ook kan sprake zijn van een onvrijwillige opname in een zorginstelling. Hoofdregel is wel dat alleen dan onvrijwillige zorg wordt toegepast, als er geen andere keuze is.
Voor een kennismakingsgesprek bent u van harte welkom op ons kantoor in Utrecht. Ook hebben wij een spreekuurlocatie in Gouda. Tot slot bezoeken wij u ook graag op locatie.
Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen via 085 – 3012221 of vul onderstaand formulier in.
Astrum Advies Advocaten houdt u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.